19 luni, 3 saptamani si… 4 zile.

Elasticele intermaxilare sunt des  utilizate  in tratamentele cu aparate ortodontice.Cele mai frecvente situatii in care sunt recomandate elastice intermaxilare pe parcursul tratamentului ortodontic, sunt legate de anomaliile de clasa a II-a,de cele de clasa a III-a, respectiv de sindromul ocluziei deschise.Succesul unui tratament ce include aceste elastice depinde foarte mult de cativa factori :

Tipul anomaliei dentomaxilare

Sunt desigur cazuri deosebit de dificile, in care  initierea terapiei cu elastice  nu da roade.Sunt cazurile ce necesita chirurgia ortognata,situatii in care utilizarea acestor forte intermaxilare nu reuseste sa compenseze anomalia, indiferent cat de mult ne straduim.

*Varsta  pacientului

Succesul tratamentului cu elastice intermaxilare este corelat direct cu varsta pacientului.Cu cat mai tanar cu atat mai bine !(ca intotdeauna in viata) Tratamentul ortodontic ce include forte generate de elasticele intermaxilare poate avea un rezultat rapid  in cazul unui pacient cu varsta cuprinsa intre 7 -19 ani. Deobicei,atunci cand pacientul a trecut de varsta de 20 de ani,elasticele sunt  mai putin utilizate.

*Complianta pacientului

Ca in multe faze din tratamentul ortodontic este deosebit de importanta colaborarea pacientului.Sunt destule cazuri in care aceste elastice sunt purtate de catre pacient doar pina la usa cabinetului de ortodontie, pacientul ignorand indicatiile medicului ortodont.Desigur ca in astfel de situatii rezultatele se lasa asteptate.In foarte multe cazuri parintii reusesc totusi  sa isi motiveze copilul sa poarte aceste elastice pentru buna evolutie a tratamentului.

Ce ne facem insa atunci cand discutam despre un  adult care nu  utilizeaza elasticele atunci cand aceste au fost recomandate  de catre ortodont… !? Greu de raspuns…..

Principalele motive pentru care  pacientul renunta prematur la purtarea elasticelor  sunt :

– elasticele  genereaza o stare de disconfort care poate  merge pina la dureri usoare  ale dintilor in primele zile de la initierea tratamentului

– sunt inestetice chiar daca sunt  aproape transparente.

Exista totusi si pacienti care trec peste toate aceste obstacole si poarta elasticele.

Iata un astfel de caz clinic.

Pacientul in varsta de 2o de ani  cu sindrom de clasa a II-a ( mandibula  in pozitie posterioara)

Pentu a intelege care trebuia sa fie pozitia corecta a mandibulei  pe modelele de studiu a fost marcat raportul molarilor si cel al canininilor.

Liniile marcate cu creionul trebuiau sa fie una in continuarea celeilalte.

Pacientul a inteles necesitatea utilizarii elasticelor intermaxilare.Aceasta  perseverenta  si-o doreste orice ortodont pentru pacient.Un an mai tarziu rezultatele tratamentului erau evidente.

Ce se urmarea prin purtarea acestor elastice in cazul de fata !?Avansarea mandibulei (a arcadei inferioare) in raport cu maxilarul( arcada superioara) astfel incat, la finalul tratamentului,  relatia dintre maxilar si mandibula sa fie una corecta.

Alinierea dintilor s-a realizat in 3-4 luni.De durata insa a fost avansarea mandibulei pentru a realiza muscatura corecta….Totul a durat 19 luni,3 saptamani si 5 zile 

Aparat ortodontic Timisoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *