Intrebari frecventeCazuri clinice Smileclinic Dr.Crisan


Medici recomandati


Despre noiRaspunsul cinstit la aceasta intrebare este  “Cateodata da si cateodata…… nu “!

“Da” este raspunsul pentru cazurile in care lipsa de spatiu nu poate fi compensata prin niciun fel de expansiune, insa multi ortodonti sunt indusi in eroare de aceasta lipsa de spatiu relativa recurgand astfel la extractii dentare inutile,mai ales la persoanele tinere, in crestere,  pentru obtinerea armoniei dento-alveolare mult ravnita de pacient.Principiul biologic este cel care guverneaza tratamentul ortodontic in clinica noastra.Tratam aproape exclusiv FARA EXTRACTII DENTARE.

Eu va voi prezenta in cele ce urmeaza un caz foarte interesant pentru care multi ortodonti ar “baga mana in foc”ca nu se poate rezolva fara extractie dentara in scop ortodontic.Pacienta mea are 26 de ani,inghesuriri majore la arcada superioara dar mai ales la cea inferioara unde caninul 4.3(adica cel din dreapta pacientului) era erupt sublingual.De asemenea avea o ocluzie(muscatura)modificata in zona caninilor (clasa II Angle ).Am recurs la o terapie clasica de expansiune (dezvoltare, crestere a maxilarelor)cu arcuri ortodontice flexibile(NITI) impletind aceasta abordare clasica a cazului cu cateva metode imprumutate din tehnica ortodontica a aparatului dentar Damon(obtinere de spatiu in conditii fiziologice fara a renunta la niciun dinte sanatos).

Click pe imagine pentru Zoom
Click pe imagine pentru a Zoom

Dupa aproximativ 18 luni de tratament, in care s-au  succedat mai multe arcuri din aliaje flexibile sau din otel am obtinut rezultatul dorit de noi dar mai cu seama de pacienta.

Dupa cum puteti observa si in imagini am obtinut un zambet fermecator, dinti aliniati  ocluzie corecta cu arcade dentare   integre   ( fara extractii in scop ortodontic) si pacienta mea, care urma sa se casatoreasca a devenit astfel o mireasa fericita, multumita  si increzatoare in zambetul ei.

Dr.Raluca Crisan

99 Comments »

 1. Bună ziua! Am 17 ani si am dintii de sus perfect aliniati, dar 4 dintre cei de jos sunt strambi, nici muscatura nu e corecta, unghiul e de 105 grade.Mi s-au recomandat 4 extractii, dar dintii sunt sanatosi si nu as dori asta.Se poate cumva face alceva? Va multumesc anticipat!

  Comment by Ioana — July 23, 2016 @ 6:06 pm

 2. Buna ziua,
  Trimiteti va rog pe adresa clinicii modelele de studiu

  Comment by admin — July 27, 2016 @ 12:47 pm

 3. Buna ziua!

  Am un baiat de 18 ani care are probleme de ingramadire a dintilor pe arcada. Am dorit sa-i punem aparat ortodontic, dar ni s-a spus ca nu se pot alinia fara extractia premolarilor. Nu suntem din Timisoara, dar am veni daca v-ati putea uita pe radiografiile si pozele care le avem facute pentru un pachet orthodontic ( sa vi le putem trimite pe o adresa de mail )si vedeti ca exista o solutie de aliniere fara extractia premolarilor, eventual doar a maselelor de minte. Va multumesc si astept cu interes raspunsul dumneavoastra!

  Comment by Georgeta — July 27, 2016 @ 12:29 pm

 4. Buna ziua ,
  Va rog trimiteti radiografiile si fotografiile. Ideal este sa trimiteti si un model de studio arcada superioara/arcada inferioara. Modelul de studio il puteti realiza la un stomatolog in localitatea unde va aflati si il trimiteti la Timisoara cu un curier rapid.
  Multumesc
  A.C.

  Comment by admin — July 27, 2016 @ 12:46 pm

 5. Buna ziua,
  In urma mesajului de pe site din data de 27.07.2016 v-am trimis radiografiile si fotografiile pentru fiul meu pe adresa de mail frontdesk@smileclinic.ro. Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
  Va multumesc anticipat!

  Comment by Georgeta — August 2, 2016 @ 9:48 am

 6. Buna ziua ! Am o fetita de 11 ani si 5 luni. Din cauza unui canin din stanga sus care pe radiografii se vede ca este interpus intre incisiv si premolar, doar ca nu are loc sa iasa, mi s-a recomandat urgent extractia premolarului. Cica ar fi cam prea tarziu sa amanam acest lucru.In rest , vizual , nu prezinta nici un fel de incalecare a dintilor, nici sus, nici jos. Mi s-a comunicat ca doamna ortodont nu deplaseaza 3 dinti ptr. a salva unul singur, adica caninul. Si binenteles, mi s-a recomandat dupa extractie aparate dentare si sus si jos. Eu nu pot accepta ideea ca trebuie sa scot un dinte perfect sanatos, cand altii se chinuie sa faca implanturi. Ce sfaturi imi dati?

  Comment by Gianina Carmen Bujor — September 7, 2016 @ 11:15 am

 7. Buna ziua,
  Sfatul meu e sa nu mai vizitati niciodata ortodontul respectiv. Fara sa vad cazul, la varsta fetitei dvs. oricare ortodont redreseaza caninul. Va sfatuiesc sa nu extrageti. Scrieti la receptia clinicii de unde sunteti si daca pot va recomand un coleg in orasul dvs.
  Inca ceva ….
  L-as intreba pe ortodont cum corecteaza linia mediana prin extractia unulaterala a unui premolar. Fara sa vad fotografia dentara,probabil linia mediana este deja deviata sau daca nu e , cu siguranta o sa fie la un astfel de terapie nesabuita.

  Comment by admin — September 7, 2016 @ 11:36 am

 8. Buna ziua! As avea nevoie de ajutorul dvs.Doresc sa-mi pun aparat dentar deoarece caninul meu stang este undeva in spatele celorlalti dinti, si pe deasupra acestia sunt si inghesuiti.Am fost doi medici ortodonti, unul dintre ei sugerandu-mi extractia premolarilor de sus si de jos, iar celalalt a adus in discutie si strippingul dentar, dar cu amendamentul ca arcada de sus nu va calca perfect pe cea de jos.Am adus in discutie si aparatul Damon, iar acestia mi-au spus ca nu m-ar ajuta.In eventualitatea in care ma puteti ajuta, va pot trimite si o poza.Am uitat sa precizez ca am 27 de ani.Va multumesc!

  Comment by Catalin — September 9, 2016 @ 3:31 pm

 9. Buna ziua. Am o fata de 12 ani si 8 luni. Pentru intreptarea dintilor de pe arcada superioara dreapta ortodontul a recomandat extractia premolarului spunand ca nu este spatiu. Partea stanga a arcadei superioare are dintii drepti. Mentionez ca molarii de 12 ani de sus nu au erupt inca.Ce parere aveti. Nu stiu ce sa fac, ce decizie sa iau.Am nevoie de o indrumare urgenta. Multumesc!

  Comment by Andreea — April 23, 2017 @ 9:54 pm

 10. Probabil cu un distal jet se rezolva anomalia. Va sfatuiesc sa nu extrageti. Foarte probabil se poate rezolva fara extractii. Trebuie vazute pozele.
  A.Crisan

  Comment by admin — April 23, 2017 @ 10:01 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment