Intrebari frecventeCazuri clinice Smileclinic Dr.Crisan


Medici recomandati


Despre noiStatistic, dupa molarul de minte, caninii sunt dintii cu frecventa cea mai mare de a ramane inclusi. Frecventa caninului inclus este, conform unor studii realizate pe aproape 40000 de pacienti in Europa, de aproximativ 1,5%-2.0%. Perioada de tratament ortodontic  in cazul unui pacient cu canin inclus variaza in functie de cativa factori:Aparat dentar canin inclus

* pozitia in care a ramas inclus  in raport cu locul lui pe arcada;

*varsta pacientului;

*prezenta sau absenta spatiului pe arcada destinat caninului;

*pozitia radacinii caninului.

Vizitele regulate la stomatolog pot preveni  “blocarea eruptiei ” prin extractia dintelui temporar care il impiedica in traiectoria sa  spre arcada. Coroana caninului superior blocat in eruptie poate sa fie prezenta fie inspre  vestibular (spre obraz ) fie palatinal. Abordarea chirurgicala   a caninului care a ramas blocat in palat este mai dificila, gradul de dificultate depinzand  foarte mult de distanta fata de locul unde  ar fi trebuit sa erupa in mod natural. Chiar si caninul de pe arcada inferioara (mandibula) poate sa ramana inclus insa aceste cazuri sunt mult mai rare. In clinica nostra am tratat un singur caz cu canin mandibular inclus. A fost nevoie de o interventie chirurgicala destul de complexa. In viitor, voi include cazul in prezentarile  de pe blog.

Ce inseamna de fapt caninul inclus si cand putem spune ca avem un canin inclus ?

Putem vorbi despre un canin inclus daca la 2-3 ani fata de varsta la care ar fi trebuit sa erupa in mod natural pe arcada (11-12 ani), acesta nu este prezent la apel. Prin urmare, daca la 13-14 ani caninii superiori nu sunt prezenti, e nevoie sa mergem la un stomatolog pentru un control. Medicul dentist  este in masura sa decida daca e nevoie  de consultul unui ortodont in vederea montarii unui aparat dentar. Probabil, in urma cu 15-20 de ani caninul inclus nu avea nicio sansa de a a fi salvat, extractia chirurgicala a acestuia fiind singura solutie propusa. Indicatia de extractie se facea mai ales atunci cand caninul afecta in mod negativ radacina incisivului lateral sau chiar a incisivului central. Astazi exista ortodontia! Astazi caninul inclus are o sansa reala!

Succesiunea de tratament pentru un canin inclus este urmatoarea:

1) Pacientul sau medicul stomatolog sesizeaza absenta caninului pe arcada  si eventual prezenta unei umflaturi a gingiei fie in palat, fie pe suprafata vestibulara (dinspre obraz).

2) La un consult ortodontic  se realizeaza de catre medic  evaluarea clinica si  radiografica. Desigur, radiografia panoramica este foarte valoroasa, insa in acest caz se recomanda o radiografie ocluzala. In anumite situatii, ortodontul poate face o recomandare catre o tomografie computerizata. Informatiile oferite de computerul tomograf sunt deosebit de precise. Din pacate, datorita costului ridicat si a faptului ca  in Timisoara exista un singur laborator ce realizeaza astfel de investigatii, evaluarea cazului se face de cele mai multe ori doar pe cele doua radiografii clasice.

3) Se monteaza aparatul ortodontic.

4) Cateva zile mai tarziu, se  realizaeaza interventia chirurgicala, in care este evidentiata suprafata caninului. Ortodontul  si chirurgul lucreaza  in echipa in aceasta faza. Chirurgul descopera caninul, iar ortodontul ataseaza dispozitivul de ancorare, initiind tractiunea de corectare ortodontica.

5) Se continua tratamentul ortodontic de redresare a caninului prin mijloace specifice fiecarui ortodont in parte.

Durata perioadei de tratament ortodontic in cazul redresarii caninului inclus  este mai mare decat al unui tratament simplu de aliniere. Se poate ajunge, in functie de varsta pacientului, la o durata de pana la 3 ani de tratament.


Caz clinic :

Pacienta  in varsta de 16 ani . Incluzie canin 1.3. Tratament utilizand aparat ortodontic metalic. Durata tratamentului cu aparat dentar: 14 luni.

Caninul inclus

Fotografie initiala realizata in timpul diagnosticului ortodontic


Aparat dentar canin inclus

Interventie chirurgicala si aplicare buton tractiune


Spatiu canin inclus

Creearea spatiului necesar


Caninul dupa 6 luni de tratament ortodontic


Aparat ortodontic demontat

Rezultatul final dupa demontarea aparatului dentar

Dr. Alexandru Crisan

60 Comments »

 1. wow!!!Am si eu un canin care nu doreste sa erupa.Cazul prezentat imi da incredere ca mai am o sansa.:)Felicitari !Cat de curand ma programez la clinica dvs.la o consultatie.

  Comment by Adriana — May 15, 2010 @ 10:22 pm

 2. Aveti numarul de telefon pe site-ul <a href="http://www.smileclinic.ro” target=”_blank”>www.smileclinic.ro.
  Multumesc

  Comment by admin — January 4, 2011 @ 10:15 pm

 3. am un canin superior care nu erupe. am 15 ani. radiografia initiala il arata foarte sus, deasupra incisivului lateral. radiografia panoramica di iun.2010 il arata coborat mult, pe directia buna, dar nici pana azi nu a erupt. mentionez ca are la dispozitie un spatiu mai mic (cam jumatate) din latimea celuilalt canin. ce trebuie sa fac?

  Comment by elena — January 24, 2011 @ 5:36 pm

 4. Atat de repede i-a crescut caninul? Am ramas surprinsa, si eu am 16 ani si abia am facut interventia chirugicala… ma asteptam la vreo 2 ani…dar se pare ca se poate si in 14 luni!

  Comment by Renatte — February 7, 2011 @ 5:51 pm

 5. Buna ziua,am si eu un canin inclus pe stanga am fost operata si am si un aparat dentar metalic.Astept sa coboare si am deja 6 luni de cand am aparatul si asteptam sa coboare.Precizez ca am 25 de ani .Doctora mi-a spus ca ea crede ca in 6 luni o sa coboare acum am 6 luni si nici coltul nu il vad…Ideea este alta caninul il simt undeva deasupra celuilat dinte pe la jumatea lui.Este posibil sa nu coboare pentru ca nu este fix pe pozitia de coborare?Ortodonta mea a fost plecata cam 2 luni si nu am reusit sa o intreb insa peste cateva zile sunt programata si am sa intreb ce parere are si dansa.Multumesc

  Comment by Georgiana — September 14, 2012 @ 3:15 pm

 6. Daca doriti sa va spun opinia mea telefonati la receptia clinicii noastre si solicitati o adresa de email pe care sa trimiteti radiografia panoramica.

  Comment by admin — September 18, 2012 @ 6:21 pm

 7. Buna ziua,

  Am si eu un canin inclus in arcada superioara. A fost descoperit in 2010 octombrie prima data. In februarie am avut descoperire a 2-a oara pt relipirea braketului care se dezlipise intre timp. Apoi a urmat o pauza de cateva luni(a trebuit sa plec din tara si noul medic nu a vrut sa inceapa trat ort pana nu am schimbat tratamentele de canal care erau vechi dupa spusele lui..etc) am reluat tratamentul in octombrie 2011. Pana acum caninul nu s-a miscat absolut deloc si singura solutie recomandata de ortodont a fost extractia. Sincer nu am avut f mare incredere in acest medic. Mentionez ca am 32 de ani. Am arcada superioara partea dreapta distrusa (toti dintii plombati)si nu as vrea sa renunt si la caninul asta si apoi sa cu o punte sa omor si incisivul lateral care este sanatos. Ce ma sfatuiti?
  Multumesc

  Comment by Doina — November 4, 2012 @ 7:05 pm

 8. Buna ziua ,
  Inteleg ca din explicatia dvs.ca nu a existat o consecventa in tratamentul de redresare a caninului.Incerc sa va ajut cu cateva informatii daca imi trimiteti pe email radiografia panoramica sau (ideal) CBCT la maxilarul superior( Cone Beam Computer Tomograf).
  Trimiteti emailul pe office@smileclinic.ro
  Multumesc

  Comment by admin — November 5, 2012 @ 5:37 pm

 9. Buna ziua,
  Am 18 ani si am un canin inclus care este iesit afara, a crescut la dimensiunea completa dar il am si pe cel de ”lapte” in fata lui si am fost la un medic dentist care mi-a spus ca trebuie sa-i scot pe amandoi si sa-mi implanteze alt canin si este foarte costisitor in plus caninul incluls este foarte sanatos si puternic.
  Ce ma sfatuiti?

  Comment by Camy — December 8, 2012 @ 2:47 pm

 10. Buna ziua ,
  Poate cel mai important principiu in medicina este “Primum non nocere” = in primul rand sa nu faci rau.Este principiul care trebuie sa il calauzeasca in actul medical si pe dentistul dvs.Solutia aleasa este probabil cea mai daunatoare ! Nu lasam asa (fara sa avem un motiv real in afara de cel estetic ),nu extragem caninul de lapte, nu trimitem pacientul la ortodont pentru redresare ortodontica….
  Propunem in schimb pacientului solutia de a extrage tot,pentru ca mai apoi sa punem implant intr-o zona in care probabil oferta osoasa este deficitara din pricina lipsei de stimulare tisulara ce o genereaza un canin pozitionat corect. Retineti ca durata de viata a unui implant este in medie 20 de ani.Ce facem dupa aceasta perioada !!!?
  Sfatul meu este sa nu renuntati usor la un dinte natural.La varsta dvs. lucrurile se rezolva relativ usor, avand in vedere ca beneficiati de un minim de spatiu pentru caninul permanent, spatiu mentinut de catre caninul de lapte prezent inca pe arcada. Conform unui alt “principiu” ( de data aceasta in spirit de gluma) : “Doi medici – trei pareri” va sfatuiesc sa consultati mai multi medici ( inclusiv specialisti ortodonti) pentru a putea evalua sansele reale ale acestui canin.
  Din punctul meu de vedere, fara sa am toate datele necesare ( examen clinic, radiografie panoramica, fotografii) sansele de redresare ortodontica sunt foarte mari.

  Cu prietenie
  A.C.

  Comment by admin — December 9, 2012 @ 1:45 pm

 11. Phew…Am reusit sa trec peste acest obstacol major si am 12 ani.:-) Dar acum port aparat dentar ca sa mi se indrepte dintii si sa se mute mandibula de jos mai in fasa.Pentru cei cu problemele de mai sus: Nu va fie frica pentru ca ortodontii stiu ce fac si trebuie sa ai incredere in ei.

  Comment by Natalia — December 22, 2012 @ 8:48 pm

 12. Locuiesc in Montreal, fetita mea de 12 ani a avut o operatie de extractie de canin inclus in urma cu o sapt. Anul trecut in februarie, am facut un scan in 3D,care ne-a revelat caninul inclus, dintele de lapte a fost extras cu o luna inainte. Dupa consultarea a doi orthodontisti si 2 chirurgi, din cauza complexitatii cazului ( dintele f. sus, sub sinusuri cu o pozitie de 180 grade)am ajuns dupa un an la extractie. Cei 2 ortho ne propun 2 solutii diferite. Primul,brackets, migrarea dintilor pe partea afectata plus instalarea unui «surubel», premolarul slefuit pentru a avea functia caninului.
  al doilea, caruia i se parea deja la panoramica ca radacinile lateralului ar fi afectate, e de parereade de a punea brackets, dar ar lasa spatiu, punerea unei coronite lipite si la 18 ani implant. Va rog sa ma sfatuiti ce e mai bine, de un an de zile stam cu gandul la solutia cea mai buna pentru fetita noastra. Multumim!

  Comment by Andreea — January 7, 2013 @ 1:45 am

 13. Buna ziua ,
  Va rog sa trimiteti pe email la office@smileclinic.ro radiografia panoramica.De asemenea, incercati sa utilizati un serviciu pentru transfer fisiere mari (wetransfer.com)pentru a putea trimite si CBCT-ul 3D. Am sa va raspund dupa ce vad imaginile.
  Multumesc

  Comment by admin — January 7, 2013 @ 9:23 am

 14. Buna ziua,
  Numele meu este Daniela Duminica, am depistat, relativ tarziu, un canin inclus in mandibula superioara si am fost sfatuita ca acesta sa fie extras, sa mi se implanzeze anumite celule care sa refaca masa osoasa, iar cand caninul de lapte va cadea sa mi se faca un implant. Mentionez ca am 35 de ni. Astept un sfat din partea dumneavoastra.
  Cu urari de bine,
  Daniela Duminica

  Comment by Daniela Dumicica — January 12, 2013 @ 1:56 pm

 15. Buna ziua ,
  Inteleg ca vorbim de un canin inclus la maxilar iar pe arcada este inca prezent caninul temporar.
  Prognosticul in tratamentul de dezincluzie a caninului depinde de cativa factori.Cei mai importanti sunt: varsta pacientului, pozitia caninului inclus si existenta spatiului pe arcada.Daca imaginea radiologica panoramica sa CBCT arata o pozitionare favorabila a caninului in raport cu arcada dentara,iar spatiul mentinut de caninul temporar poate sa fie dimensionat prin mijloace ortodontice pentru a “gazdui” caninul permanent,atunci,varsta la care initiati terapia ortodontica(35 de ani) nu mai este un factor determinant care sa contraindice tratamentul.
  Cu alte cuvinte: la 35 de ani nu e usor sa aduci un canin inclus pe arcada ! Daca acest canin este aproape de locul unde trebuie pozitionat si exista cat de cat spatiu pe arcada dupa extractia dintelui de lapte, atunci, cred ca merita sa incercati tratamentul ortodontic.
  In orice caz consultul ortodontic este absolut necesar…
  Dr.Alexandru Crisan

  Comment by admin — January 13, 2013 @ 10:32 am

 16. buna ziua
  am ambii canini de pe arcada superioara inclusi,in urma cu un an la un control am aflat ca dintii mei caninii sunt de lapte care pe perioada sarcinii s-au cariat acum sunt plombati si nu am probleme cu ei. as vrea sa stiu daca cu un aparat dentar canii mei ar putea fi adusi pe arcada si cei de lapte scosi nu am alte probleme cu dinti sunt relativ sanatosi doar molari de minte de pa racada superioara nu au erupt nici ei inca
  mentionez ca am 25 ani

  Comment by denisa — March 18, 2013 @ 2:21 pm

 17. Buna ziua ,
  Va rog sa trimiteti o radiografie panoramica pe adresa de email a clinicii.Va raspund la randul meu pe email.Din comment-ul dvs. nu rezulta foarte clar daca mai sunteti insarcinata sau nu. Atentie, daca inca mai sunteti insarcinata NU efectuati radiografia.

  Comment by admin — March 20, 2013 @ 6:36 pm

 18. Buna ziua! Am 18 ani si am fost diagnosticata in iarna ca avand un canin inclus care e pe punctul de a erupe. Este orientat spre palat. Am purtat intre timp un aparat dentar pentru crearea spatiului necesar intrucat incisivul era si el orientat gresit. Acum a fost adus intr-o pozitie pe care ortodontul o considera destul de buna pentru a incepe etapa de dezvelire si tractare a caninului. Intrebarea mea este daca exista posibilitatea unei interventii chirurgicale de remediere a acestei probleme sau daca purtarea unui aparat in continuare este singura posibilitate de a pastra dintele natural. Va multumesc anticipat!

  Comment by raluca — May 19, 2013 @ 3:32 pm

 19. Buna ziua,
  Tractiunea pentru redresarea ortodontica se realizeaza cu dispozitive speciale atasate de aparatul dentar existent.Prin urmare nu aveti cum sa renuntati la aparat, chiar daca a fost facuta interventia chirurgicala.Simpla interventie chirurgicala nu repozitioneaza caninul ci doar faciliteaza accesul dispozitivelor de tractiune.
  Cu respect,
  Alexandru Crisan

  Comment by admin — October 19, 2013 @ 8:57 am

 20. Buna ziua.
  In urma cu 3 ani am consultat vreo 4 medici specialisti in legatura cu un canin inclus. Pe vremea aceea era pozitionat foarte sus, oblic – unul dintre ei se amuza ca radacina este in nas… si este si foarte mare dintele [ probabil putin mai lat decat cel iesit, de pe partea cealalta ]. Nu am recurs atunci la aparat dentar in primul rand pentru ca parerile medicilor au fost total diferite una fata de cealalta, si nu imi era clar ce trebuie facut. In al doilea rand, mi-a fost frica de aparatul metalic deoarece nu tolerez contactul indelungat cu metalele [ rezulta alergii urate] si nu imi permit aparat din ceramica.
  Acum am 19 ani si am observat ca gingia incepe sa se retraga in locul unde ar trebui sa fie caninul. Nu simt ca ar avea de gand sa iasa, nu ma doare, dar imi este frica sa nu imi afecteze ceilalti dinti, si imi trece din nou prin minte ideea de a-l extrage.
  Ce ma sfatuiti?
  Va multumesc anticipat

  Comment by dora — August 14, 2013 @ 5:09 pm

 21. Buna ziua ,
  Va sfatuiescc sa recurgeti la un consult interdisciplinar. Trebuie sa va vada un ortodont si un chirurg maxilofacial.In cazul in care ortodontul apreciaza ca redresarea caninului este foarte dificila, chirurgul va prezinta solutiile chirurgicale ( odontectomie , implant dentar etc).
  Daca aveti radiografia in format digital puteti sa o trimiteti pe adresa de email a clinicii.
  A.C.

  Comment by admin — August 14, 2013 @ 5:27 pm

 22. Buna.
  La momentul respectiv, pasii necesari care mi-au fost prezentati includeau extragerea molarilor de minte, apoi purtarea unui aparat dentar pentru ceva vreme pentru a face spatiu caninului inclus. Imi spuneau ei [cei care ziceau ca poate fi salvat] ca ar putea dura mai bine de 3 ani. Si cum spuneam, au fost si pareri conform carora salvarea dintelui ar fi fost imposibila.
  Din pacate nu am radiografia.
  Va multumesc pentru raspunsul Dvs.

  Comment by dora — August 15, 2013 @ 10:47 am

 23. buna ziua, am descoperit astazi ca am un canin inclus la o radiografie. mentionez ca eu sunt din buzau si am 30 de ani. medicul meu a spus ca trebuie extras pentru ca mai tarziu sa nu imi faca probleme. eu nici nu stiam ca exista acesta si nu m a deranjat niciodata. mi s a recomandat sa merg la bucuresti dar unde? ca nu stiu si nici tarifele. ce imi puteti recomanda sa fac extractia sau este si alt tratament? va multumesc

  Comment by nicolae camelia — September 11, 2013 @ 9:26 pm

 24. Va recomand pentru Bucuresti http://www.crystaldentalclinic.ro/
  Cu respect,
  Dr.Alexandru Crisan

  Comment by admin — October 19, 2013 @ 8:59 am

 25. buna ziua , am si eu un baiat de 13 ani care are un canin inclus. spatiul este mai mic cu 2 cm fata de celalalt , iar doctorii mi-au spus ca trebuie facut un intervent chirurgical ptr al trage si un aparat pe arcada de sus . el a avut aparat ortodontic , iar doctorul a spus ca dintii calca perfect.caninul de lapte i-a fost extras acum un an si jumatate , iar celalalt se vede dar e un pic stramb si spun ca trebuie ajutat sa iasa .

  Comment by venuta — October 9, 2013 @ 1:39 pm

 26. La aceasta varsta,probabilitatea de redresare a caninului este foarte mare.Interventia pentru dezincluzia caninului si lipirea dispozitivului de tractiune nu este una foarte complicata.Va sfatuiesc sa mergeti pe varianta de a monta aparat si de a redresa caninul.
  A.C.

  Comment by admin — October 9, 2013 @ 3:43 pm

 27. buna ziua,daca am caninul inclus pot sa il las asa si sa nu incerc sa il ajut sa erupa,el va erupe?

  Comment by Ana Denisa — January 20, 2014 @ 10:44 am

 28. Depinde de varsta dvs…
  Daca ati trecut de 20 de ani, caninul nu va erupe spontan fara ajutorul ortodontului.

  Comment by admin — January 21, 2014 @ 1:08 pm

 29. Buna ziua,am 36 de ani si am ambii canini inclusi,de fapt numai unul este inclus celalalt este iesit in palat cam jumatate si am impresia ca impinge in incisivul central si cel lateral.Mentionez ca ambii canini de lapte sunt la locul lor,nu au cazut. Problema la mine este ca am fost diagnosticat cu paradontoza si mi s-a recomandat sa nu ii scot atata timp cat nu ma deranjeaza .Ce credeti ca ar trebui sa fac? Am facut si radiografia panoramica si urmeaza sa merg cu ea la medic sa vada in ce stadiu este boala parodontala si ce pot face cu caninii.

  Comment by Aurelian — February 1, 2014 @ 12:39 pm

 30. Buna ziua,
  In acest moment tratamentul bolii parodontale trebuie sa fie prioritar, cu atat mai mult cu cat spuneti ca acei canini inclusi nu creeaza deocamdata probleme.In cazul in care boala parodontala este tinuta sub control, puteti incerca redresarea ortodontica a caninilor, avand acest avantaj al prezentei pe arcada a caninului de lapte care a mentinut o buna parte din spatiu necesar pentru caninul permanent.Retineti insa ca orice tratatament ortodontic realizat la un pacient cu boala parodontala netratata poate agrava evolutia bolii.

  Comment by admin — February 2, 2014 @ 6:45 pm

 31. buna ziua,am si eu un canin inclus in partea dreapta 1.3;port aparat dentar de 1 an si 3 luni ;am facut intre timp 2 operatii unde mi s-a lipit ceva subtire rotund si o sirmulita foarte subtire ;prima operatie la inceput si a 2-a dupa 6 luni .caninul mi se intreapta spre cei din fata dar se opreste varful caninului in radacina primului de linga el.spatiu unde sa iasa mi se mic .am 27 de ani .si parca il simt in interior si cand apas cu limba ma doare celalalt din fata.ce pot sa fac ii bine sa mai fac alte operatii si de unde is eu nu prea sunt multi medici ortodonti (bai a mare).un sfat va rog .

  Comment by faur sorina — February 7, 2014 @ 4:12 pm

 32. E greu sa raspund fara sa vad un computer tomograf maxilar (CBCT 3d maxilar).Nu ma pot pronunta…..

  Comment by admin — February 7, 2014 @ 5:33 pm

 33. Buna seara.va rog frumos sa ma ajutati cu niste informatii in legatura cu operatia de ancorare a caninului inclus.este dureroasa inteventia?

  Comment by Daniela — November 2, 2014 @ 11:06 pm

 34. Nu,interventia nu este dureroasa.

  Comment by admin — November 3, 2014 @ 9:12 am

 35. Buna ziua.
  D nul doctor Alin Dincu mai lucreaza in echipa d voastra? Multumesc.
  Adi

  Comment by adi — January 28, 2015 @ 9:36 pm

 36. Buna ziua. Si eu am un canin inclus. Am 25 de ani. Cam la ce pret sa ma astept pt operatie si aparat dentar?

  Comment by andreea — March 24, 2015 @ 2:21 pm

 37. Costul dezincluziei este de aproximativ 70 euro. La acesta se adauga costul aparatului ortododontic cu care se face redresarea.

  Comment by admin — March 24, 2015 @ 3:16 pm

 38. Buna ziua! Si eu ma confrunt cu un canin inclus, am 25 de ani si caninul a inceput sa erupa in jurul varstei de 20 de ani, este iesit tot in spatele incisivului care l-a impins foarte mult in fata si incepe sa se miste. As mai avea vreo sansa sa salvez macar unu din ei sau este prea tarziu? Va multumesc

  Comment by Ramo — June 30, 2015 @ 7:02 pm

 39. Buna ziua,
  Nu,nu este prea tarziu mai ales ca este erupt.

  Comment by admin — October 12, 2015 @ 12:58 pm

 40. salut am 22 de ani si am un caz de ortodontie cu un canin care nuu poate erupe din cauza spatiului mic si as vrea sa va intreb daca la varsta acceasta e posibil sa mai creasca ?
  M-i sa spus ca e posibil cu un aparat ortodont si ca dureaza 6 luni . multumesc, astept raspuns

  Comment by taranu ionut — October 11, 2015 @ 10:11 pm

 41. Imi e greu sa cred ca se poate rezolva in 6 luni o redresare de canin inclus.

  Comment by admin — October 12, 2015 @ 10:39 am

 42. Am 14 ani si mi-a iesit caninul mult asteptat dar a iesit mai in spate(nu cu mult) este drept,in regula,dar este in spatele locului initial pentru ca nu a cazut la timp si nu a avut loc. Cat ar costa acest tratament? As vrea sa aflu pretul cat mai repede ca sa ma apuc sa strang bani pentru ca mi-am propus sa vin la aceasta clinica,care,din cate am auzit e super!Multumesc

  Comment by Diana Enche — October 15, 2015 @ 8:12 pm

 43. Buna ziua ,
  Costul tratamentului este in rubrica “Cat costa un aparat dentar.”

  Comment by admin — October 15, 2015 @ 11:11 pm

 44. Deci sa inteleg ca am nevoie de acelasi tratament dupa cum este specificat si mai sus, un aparat pentru crearea spatiului apoi trebuie adus cu ceva caninul? Zic bine?

  Comment by Diana Enche — October 16, 2015 @ 3:12 pm

 45. Probabil !:)

  Comment by admin — October 16, 2015 @ 7:02 pm

 46. Buna ziua. Am ambii canini iesiti in spatele celor de lapte care nu au cazut. Problema este ca, caninil inclus impinge caninul de lapte care apasa pe incisivul lateral si din aceasta cauza s-au strambat dintii. As vrea sa stiu daca se pot scoate caninii de lapte si sa ii indrept pe cei buni cu ajutorul aparatului dentar?

  Comment by Iulia — November 20, 2015 @ 9:17 pm

 47. Da, este o procedura curenta in ortodontie.

  Comment by admin — December 9, 2015 @ 4:49 pm

 48. Buna ziua, care este pretul pentru extractia celor doi canini de lapte de pe arcada superioara? Este influentat cu ceva pretul daca am 27 de ani si am crescuti si caninii definitivi in spatele celor de lapte? Multumesc

  Comment by Iulia — December 3, 2015 @ 7:22 pm

 49. Extractiile sunt incluse in pretul terapiei ortodontice.

  Comment by admin — December 9, 2015 @ 4:51 pm

 50. Buna ziua, azi mi-am pus aparat dentar, dar ortodontul a avut o problema cu compozitul pe care il folosea si mi-a prins bracketurile cu compozit care se foloseste la carii. Oare este ok? Imi va afecta dintii in vreun fel? Este posibil sa nu reziste bracketurile si sa se dezlipeasca? Multumesc

  Comment by Iulia — January 13, 2016 @ 6:33 am

 51. Cel mai bine este ca materialul utilizat pentru atasarea bracket-ului pe dinte sa elibereze flour astfel incat sa protejeze suprafata dintelui.

  Comment by admin — March 9, 2017 @ 11:47 am

 52. Buna ziua, am un canin inclus in mandibula, pe radiografie se vede ca este in pozitie dreapta, pregatit sa iasa. Zilele trecute mi-a fost extras caninul de lapte. Cam in cat timp este posibil sa iasa caninul definitiv? Este necesara operatia de descoperire a caninului? Sau iese de la sine? Va multumesc

  Comment by Cristina — June 5, 2016 @ 7:14 pm

 53. Greu de spus…

  Comment by admin — March 9, 2017 @ 11:45 am

 54. Buna ziua,
  Am 24 de ani si un canin inclus pe arcada superioara, 1.3, cu varful orientat spre radacina incisivului lateral drept. Exista spatiul necesar pe arcada dentara pentru aducerea caninului, port un aparat dentar metalic fix de 2 ani si 7 luni, si de 2 ani caninul inclus a fost ancorat la aparatul dentar. La aproximativ un an de la ancorarea caninului am fost operata pentru luxarea acestuia intrucat pozitia caninului era neschimbata. In luna martie a acestui an, aproximativ un an mai tarziu, am fost din nou operata tot pentru luxarea caninului, a carui pozitie este cam aceeasi ca si acum 2 ani si 7 luni, pentru care mi se recomanda din nou o interventie pentru luxarea caninului. Ce imi recomandati sa fac? O interventie pentru o noua luxare sau extractia caninului? Este varsta prea avansata?

  Comment by Lavinia — September 8, 2016 @ 2:52 pm

 55. Buna ziua! imi pare rau ca nu sunt din Timisoara, dar sper totusi poate o sa imi raspundeti si mie. Am 29 de ani, iar in urma cu un an mi-a erupt un canin pe arcada superioara, in spatele incisivului, dintele de lapte fiind inca pe arcada.
  Problema este ca am fost la 3 medici ortodonti si toti cu pareri diferite, si chiar nu stiu ce sa cred si care este varianta corecta, o sa vi le prezint si Dumneavoastra:
  Medicul nr.1 : sa imi scot toate maselele de minte, si sa pun aparat pe ambele arcade.
  Medicul nr.2 mi-a dat sa fac o tomografie 3D, si voia sa imi puna aparat doar pe arcada de sus, fara sa scoata nici o masea
  Medicul nr.3 mi s-a luat amprenta, am facut inca 2 radiografii, iar dupa aceasta mi s-a spus ca trebuie sa port doua aparate dentare, primul pentru a trage caninul in spate, iar dupa aceasta sa poart aparatul fix cu bracketi + o operatie de indepartare a gingiei ( medicul nr.2 nu avea nevoie de aceasta operatie desi la el am fost in urma cu 6 luni cand dintele era mai mic).
  Va rog dati-mi un sfat, as vrea sa incep tratamentul si nu stiu care este procedura corecta.
  Va multumesc!

  Comment by Cristina — December 2, 2016 @ 7:47 am

 56. Buna ziua! Ma confrunt cu o problema grava! Port aparat dentar pe arcada superioara de 5 ani de zile. Am avut canini inclusi. Au fost extrasi cei de lapte, cei actuali au fost adusi la locul lor, numai ca radacina lor e in afara, aproape ca se si vede. Ce as putea sa fac? Sunt disperat! Nu se poate reusi in nici un fel sa scap de aparat? Va rog, dati-mi un sfat. Va multumesc!

  Comment by Dan — January 19, 2017 @ 6:03 pm

 57. Buna ziua ,
  Nu ma pot pronunta. Imi pare rau !Nu cunosc detaliile cazului, nu stiu cum e condus tratamentul etc.
  Daca sunteti din Timisoara, va stau la dispozitie pentru o consultatie.
  A.C.

  Comment by admin — January 19, 2017 @ 6:22 pm

 58. Buna ziua,
  Baietelul meu de 10 ani are un canin inclus in mandibula. Va trimit pe mail filmul. Astept parerea Dvs. Va multumesc.

  Comment by Todo — March 8, 2017 @ 11:49 am

 59. Buna ziua ,
  Radiografiile trimise nu se pot analiza. Va rog telefonati in clinica pentru detalii suplimentare. Aveti numarul de telefon la adresa http://www.smileclinic.ro

  Comment by admin — March 9, 2017 @ 11:45 am

 60. Buna ziua!in urma cu un an si trei luni am facut o ecografie copilului meu care avea 13 ani si am descoperit un canin in partea dreapta sus crescut in gingie ,este putin stramb varful lui se afla in spatele incisivului lateral,in urma cu o saptamana ia exctras pe cel de lapte si avem programare la ortodont peste o luna si 2 saptamanii,se mai poate aduce la locul lui pe arcada?imi este f frica deoarece a trecut un an de atunci mai trece o luna pana ajungem la ortodont,are si dinti inghesuiti,ce sanse are?nu pot sa stau linistita,nu stiu ce se poate intampla

  Comment by mohorea cristina — April 18, 2017 @ 10:48 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment