Intrebari frecventeCazuri clinice Smileclinic Dr.Crisan


Medici recomandati


Despre noiPe parcursul tratamentului cu aparat dentar,ortodontul poate recomanda pacientului utilizarea elasticelor intermaxilare .

Iata cateva  detalii ce trebuiesc cunoscute  de pacientul  ce primeste  elastice intermaxilare in cursul tratamentului  ortodontic.

*Elasticele exercita o forta constanta asupra dintilor astfel incat acestia sa se alinieze in forma dorita.

*Pentru ca elasticele sa exercite o forta constanta este bine ca acestea sa fie inlocuite in fiecare zi intrucat  materialul din care sunt confectionate isi pierde proprietatile.

*In primele zile  este posibil  ca dintii sa doara dimineata.Sunt multi pacienti care renunta la utilizarea acestora dupa primele zile.Greseala !Daca se trece  aceasta “bariera”, purtarea elasticelor nu va mai reprezenta un disconfort pentru pacient.

*Trebuie retinut exact modul de prindere a elasticelor intrucat acestea pot fi purtate in mai multe configuratii. Este importanta configuratia corecta pentru fiecare pacient.

*Daca elasticele funrizate de ortodont se termina , tratamentul nu trebuie intrerupt pina la urmatoarea vizita. Telefoneaza ortodontului  si solicita  suplimentarea numarului de elastice.

*Chiar daca la inceput iti pot parea inestetice – poarta elasticele cat mai mult, chiar si pe parcursul zile. Nu te limita la utilizarea elasticelor  doar pe perioada noptii.

*Nu utiliza elasticele intermaxilare atunci cand mananci.

*Nu folosi elastice duble in dorinta de a accelera tratamentul decat daca acest lucru este recomandat de medic.

16 Comments »

 1. Ce se intampla daca folosesc elasticele duble la aparatul dentar fix?

  Comment by Anda — March 18, 2015 @ 7:17 pm

 2. Nu stiu la ce va referiti …

  Comment by admin — March 18, 2015 @ 9:24 pm

 3. Nu folosi elastice duble in dorinta de a accelera tratamentul decat daca acest lucru este recomandat de medic…..Si eu va intrebam ce se intampla daca folosesc 4 elastice in loc de 2 elastice. Vreau sa accelerez sa imi coboare mai repede canini!.

  Comment by Anda — March 19, 2015 @ 10:29 am

 4. Aplicarea unor forte mai mari determina de cele mai multe ori un mecanism invers.Trebuiesc folosite forte cat mai aproape de cele fiziologice ( maxim 60gr.)ideal 35 gr.Nu cunosc pozitia caninilor , nu cunosc tipul elasticelor pe care le folositi. Sfatul meu este sa le folositi asa cum a fost recomandat de ortodont.

  Comment by admin — March 19, 2015 @ 10:46 am

 5. Daca pe arcada de sus se opteaza pt un aparat ceramic, se poate pt jos metalic ? Exista riscuri sau contraindicatii ?

  Comment by Sabrina — May 24, 2015 @ 9:24 am

 6. Tratamentul este un compromis!Informatia din bracket ( modul in care este frezat in interior braket-ul),este diferita de la producator la producator respectiv de la material la material.E bine sa existe o coerenta intre aceasta informatie (torque) la arcada superioara fata de cea de la arcada inferioara. Posibil daca alegeti bracket ceramic la o arcada cu bracket metalic la cealalta arcada, ambele de la acelasi producator, sa aveti torque-ul corect.Desigur aceast torque poate sa fie influentat in mare masura si de ortodont pe parcursul tratamentului( tehnica edgewise.)Prin urmare, e posibil dar nu prea e indicat!:)

  Comment by admin — May 24, 2015 @ 9:47 am

 7. Buna seara,
  E de apreciat preocuparea dvs.Din pacate am multe cazuri in care inistentele mele cu privire la purtarea elasticelor nu gasesc raspuns in randul unor pacienti.Lasati ortodontul sa decida cu privire la momentul initierii terapiei cu elastice intermaxilare.Un astfel de detali nu e posibil sa ii scape!Multa sanatate va doresc si … dinti drepti:)
  Cu prietenie,
  Alexandru Crisan

  Comment by admin — June 3, 2015 @ 8:51 pm

 8. Am aparat de 1 an sus si jumatate de an jos. Pana acum nu mi s au recomandat elasticele dentare si cred ca am nevoie. Ma doar maxilarul jos si dintii de sus sunt inclinati spre dreapta iar maxilarul de jos spre stânga. Sunt constienta ca nu s a terminat tratamentul insa sunt îngrijorata de rezultat. Cum pot sa.mi dau seama daca am nevoie de aceste elastice.

  Comment by cristina — June 3, 2015 @ 8:37 pm

 9. Se pot achiziționa elasticele de undeva sau doar medicul ortodont le are?

  Comment by Ioana — June 20, 2015 @ 7:51 pm

 10. Mi-au fost recomandate elasticile intermaxilare dupa un tratament cu aparat dentar fix dupa un an jumate . Mi-a spus sa fie canin-canin molar- molar am o singura intrebare trebuie sa le pun in ambele parti si in dreapta si in stanga. El mi-a pus doar pe partea dreapta

  Comment by Maria — September 3, 2015 @ 12:39 am

 11. buna dimineata!se poate corecta un progmatism la un copil de 13 ani fara a se ajunge la interventie chirurgicala doar prin purtarea aparatului dentar si a elasticelor?mentionez ca dintii de sus vin totusi peste cei de jos.urmeaza se punem cred aparat dentar suntem in faza de radiografii.credeti ca exista alta solutie?gen gutiere sau ceva de genu….

  Comment by delia — October 9, 2015 @ 5:51 am

 12. Depinde foarte mult de serveritatea cazului. Nu ma pot pronunta fara o consultatie.
  Multumesc
  A.C.

  Comment by admin — October 9, 2015 @ 9:54 am

 13. As putea achizitiona elasticele si din farmacii?

  Comment by Anonim — December 28, 2016 @ 9:06 pm

 14. Nu, telefonati insa la receptia clinicii iar colaboratoarea mea va ofera numarul de telefon al funrizorului. Le cumparati direct de la furnizor si le trimite cu curier la adresa dvs.

  Comment by admin — December 28, 2016 @ 11:55 pm

 15. In partea de jos imi lipsesc dou masele (molar2), cele de langa maseaua de minte de o parte si de alta.
  Procedura consta in purtarea unui aparat dentar (cu elastice) care se poarta 2-3 ani ( ajustat la inceput la fiecare 2 saptamani) astfel incat sa traga ( sa mute) maselele de minte in locul molarilor lipsa.

  V-as ruga sa-mi spuneti daca se fac asemenea proceduri in Romania si daca puteti sa-mi recomandati pe cineva.
  Mentionez ca am fost la mai multi ortodentisti in Canada si numai unul mi-a propus aceasta procedura si m-a asigurat de reusita, de aceea ma gandesc ca nu este o procedura prea usoara.

  Va multumeesc

  Comment by Elena Durac — September 7, 2017 @ 5:33 pm

 16. Buna ziua,
  Este extreme de greu sa faci o miscare de translatie a molarului in osul mandibular. Eu nu as putea sa va propun o asemenea solutie. Nu cred ca as putea sa o duc la bun sfarsit

  Comment by admin — September 7, 2017 @ 5:57 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment