Aparat dentar la 45 de ani!?

Cauza cea mai frecventa pentru care un pacient trecut de 40 de ani se adreseaza medicului ortodont este boala parodontala. Acesta se prezinta initial  la stomatolog  nemultumit de faptul ca dintii sai prezinta mobilitate, gingiile sangereaza iar in ultima perioada au aparut spatii interdentare ce se maresc de la o luna la alta.

De cele mai multe ori, stomatologul reuseste sa puna rapid diagnosticul de boala parodontala, si sa initieze terapia. La 6 luni dupa terapie, in conditiile in care parodontologul considera ca  boala  a fost stabilizata, pacientul este de regula indrumat in clinica de ortodontie in vederea corectarii pozitiei dintilor afectati de boala.

Aceasta a fost pe scurt  traseul urmat si in acest caz clinic ce urmeaza sa fie prezentat.

Pacienta, in varsta de 45 de ani  a ajuns la noi , fiind trimisa de o clinica din Timisoara cu reputatie in diagnosticul si tratamentul bolilor parodontale.

Cum spuneam, asa cum cere protocolul, fusese efectuata terapia parodontala, trecusera cele sase luni de la ultima interventie pe parodontiu, boala fiind acum controlata de medicul parodontolog.

Intrucat la arcada inferioara solutia urma sa fie una protetica, am decis impreuna cu pacienta si medicul ce o recomandase sa restabilim functional si estetic arcada superioara.

Tratamentul a durat 9 luni si a fost realizat cu aparat ortodontic de saphir marca ICE – al firmei ORMCO (USA).

A fost ultilizata o succesiune simpla de arcuri, interesul major fiind acela de a nu supune dintii unui stres inutil. De asemenea, s-a urmarit trecerea rapida pe arcurile de lucru, asigurand rigiditatea arcadei.

S-au utilizat urmatoarele arcuri:

0.14  Damon Cooper Ni-Ti

0.18-0.25 Damon Cooper Ni-Ti

0.19×0.25  Damon  Stainless Steel

Pe toata durata tratamentului ortodontic, pacienta a  fost monitorizata parodontal, efectuandu-se  periodic sondaje parodontale si igienizari.

La 6 luni de la initierea tratamentului ortodontic  a fost realizata o radiografie panoramica pentru a putea determina evolutia radacinilor dentare.

Iata o situatie clinica  ce dovedeste faptul ca aparatul ortodontic nu se adreseaza doar copiilor sau adolescentilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *