Chirurgia Ortognata

Tratamentul combinat: ortodontic si chirurgical

Atunci cand severitatea anomaliei dento-maxilare  depaseste limitele de tratament  ortodontic conventional, utilizand doar aparatul dentar, gratie  evolutiei tehnicilor chirurgicale, putem recurge astazi  la chirurgia  ortognata. Chirurgia ortognata, ofera  mai mult decat  doar restabilirea unor raporturi dentare corecte. Cateve exemple ar fi: imbunatarirea functiei masticatorii, ameliorarea tulburarilor articulatiei temporo-mandibulare determinate de raporturi dentare defectuoase, armonizarea profilului pacientului si de ce nu … imbunatatirea vietii sociale a pacientului.

Cu alte cuvinte, asemeni  terapiei ortodontice conventionale, dar la un nivel mult mai spectaculos, chirurgia ortognata vine sa imbunatateasca “calitatea vietii”  pacientului.(QOL -Quality of  life)

Prin calitatea vietii in medicina se intalege bunastarea fizica , pshihica si sociala, precum si capacitatea pacientilor de a-si indeplini sarcinile obisnuite, in existenta lor cotidiana.(Organizatia Mondiala a Sanatatii 1998). Pacientul care  necesita aparat ortodontic sau interventie chirurgicala ortognata este deobicei un pacient  la care calitatea vietii sufera, fie din cauze functionale (masticatie deficitara,boala parodontala,respiratie orala,etc), fie din cauze psihologice sau de ordin social.

Chirurgia ortognata nu  vine sa substituie ortodontia ci sa o completeze.Colaborarea chirurgului cu  ortodontul este absolut necesara intrucat atat inaintea interventiei chirurgicale cat si dupa aceasta  pacientul urmeaza un tratament ortodontic.

Tratamentul chirurgical ortodontic este sustinut de  trei piloni : pacientul, medicul chirurg, si medicul ortodont. Fiecare dintre  acesti trei piloni  isi are rolul bine definit in succesul tratamentului. Exista o relatie de interdependenta intre acestia pe toata durate terapiei.

La Smileclinic am reusit sa formam o echipa pentru tratamentul combinat  ortodontic si chirurgical.

Ca si faze de tratament putem vorbi despre un tratament ortodontic prechirurgical respectiv un tratament ortodontic postchirurgical.

Tratamentul ortodontic prechirurgical pregateste pacientul pentru interventia chirurgicala.Obiectivul este acela de a alinia dintii pe arcada  fara a tine cont de  relatiile cu dintii de pe arcada opusa.Aceasta faza poate dura maxim 12 luni si doar in cazuri exceptionale peste aceasta perioada.

Dupa interventia chirurgicala,medicul ortodont se ingrijeste de detaliile cazului inainte de finalizarea tratamentului ortodontic.Tratamentul ortodontic postchirurgical dureaza aproximativ 6 luni de zile insa am tratat cazuri in clinica noastra ce au putut finaliza tratamentul ortodontic la doar 2 luni postchirurgical.

Pe toata durata tratamentului ortodontic (atat cel prechirurgical cat si ce postchirurgical)se utilizeaza un singur aparat ortodontic.Interventia chirurgicala se realizeaza cu aparatul  dentar atasat pe dintii  pacientului.

Un dintre avantajele  interventiei chirurgicale in tratamentul ortodontic este ca reduce riscul recidivei.Un pacient cu ocluzie deschisa spre exemplu care dedcide impreuna cu ortodontul sa apeleze la interventie chirurgicala, are un risc de recidiva mult mai scazut in comparatie cu un pacient, de aceeasi varsta, cu acelasi tip de anomalie ce  recurge doar la terapia ortodontica.