Incluzia caninului la mandibula

In articolul “Tratamentul ortodontic al caninului inclus ” promiteam celor interesati de activitatea de pe blog-ul nostru, un caz de ortodontie destul de dificil.Era vorba despre un canin inclus  la arcada inferioara.In cazuistica Smileclinic nu au fost multe cazuri  care sa implice o asftel de incluzie.Cazul a fost dificil din mai multe considerente…

Inainte     /     Dupa

In primul rand, caninul cu pricina  avea o pozitie orizontala , coroana acestuia situandu-se inaintea radacinii incisivului lateral, astfel incat directia de tractionarea trebuia analizata cu mare atentie pentru a nu provoca leziuni radiculare incisivului.

In al doilea rand, coroana anatomica se afla in profunzimea osului mandibular, distanta  pe care urma sa o parcurga caninul pina la redresarea completa fiind una mare.

In al treilea rand,exista diferente majore intre structura osului la mandibula fata de cel de la maxilar.Daca osul maxilarului are o structura spongioasa asemenea unui burete, la mandibula avem o corticala osoasa ( structura exterioara ce inveleste osul ) foarte groasa, asemenea osului de vita.In aceste conditii redresarea unui canin la maxilar este mult mai usoara decat  la mandibula.

Dreapta     /     Stanga

Durata tratamentului a fost de 2 ani. Am preferat sa nu folosesc forte mari pentru a permite proceselor de apozitie osoasa sa se desfasoare lent fara sa apara defecte gingivale majore, resorbtie radiculara la canin sau la incisivul invecinat.

Maxilar     /    Mandibula

La doua zile de la indepartarea aparatului ortodontic am realizat si fotografia frontala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *