Tipuri de aparate dentare

Aparatul dentar Damon

Aparatul dentar Damon reprezinta probabil, la ora actuala, cel mai bun sistem de bracket autoligaturat.Bracketu-ul aparatului ortodontic a fost inventat de Dr.Dwight Damon si conform unor studii clinice reprezinta cel mai biologic mod de a corecta pozitia dintilor.

Spre deosebire de bracket-ul conventional unde arcul ortodontic este fixat  in bracket de catre ligatura elastica sau ligatura de sarma, la aparatul Damon acest lucru nu se intampla.Bracket-ul este alcatuit din doua componente: una fixa si una mobila. Segmentul mobil culiseasa in bracket si inchide spatiul destinat arcului ortodontic realizand astfel un ”tunel”. Din aceasta particularitate a bracket-ului Damon decurg avantajele clinice pe care le prezinta :

1)intrucat arcul se misca liber in bracket, canitatea de forte este mai redusa astfel incat perioada de disconfort dupa montarea unui astfel  de aparat este mai redusa.

2)in urma cu 20 de ani se credea ca viteza de reactie a tesuturilor este direct proportionala cu cantitatea de forta aplicata. Cu alte cuvinte , se credea ca cu cat aplici forte mai mari in ortodontie , cu atat tratamentul se finalizeaza mai rapid. Astazi insa lucrurile sunt dovedite clinic : fortele mari inhiba reactia celulara de la nivelul tesuturilor de sustinere a dintilor, presiunea generata, ducand la o scadere a vascularizatiei in zona respectiva. De aceea astazi, fortele pe care le aplica ortodontii , indiferent de aparatul ortodontic  trebuie sa fie cat mai reduse.

Aparatul Damon exceleaza la acest capitol. Forte cat mai “light” raspuns  biologic cat mai bun.

3)Daca avem un raspun biologic bun inseamna ca avem si o reducere a perioadei de tratament, tratamentele cu aparat ortodontic bracket fiind, conform unor studii, cu 4o% mai rapide.

4)Numarul de vizite la ortodont dupa montarea aparatului Damon este mai redus decat in tehnica ortodontica cu aparat clasic.

Cat costa un aparat dentar fix Damon?

Avand in vedere avantajele biologice pe care le ofera aparatul dentar Damon,costul tratamentului cu o astfel de tehnica   este mai ridicat decat tratamentul ortodontic utilizant apratul dentar  metalic conventional. La Smileclinic Dr.Crisan tratamentul cu bracket Damon  variaza intre 1500€ si 1650€. Suma include :aparatul in sine, colarea aparatului(montajul),arcurile initiale ,trusa de igienizare.Pina la finalul tratamentului se mai pot adauga costuri de aprox. 200€

Mai multe detalii legate de tehnologia Damon poti afla la adresa http://www.damonbraces.com/

Aparatul dentar din ceramica

Aparatul ortodontic de ceramica este solutia la care recurgem cel mai des atunci cand pacientul are nevoie de un aparat ortodontic,  insa doreste ca acesta sa fie  “mai discret” decat aparatul metalic clasic sau aparatul dentar Damon. Desigur, exista alternativa aparatului  ortodontic invizibil insa  costurile sunt mai ridicate decat la solutia de ceramica.

Exista cateva marci ce produc bracketi de ceramica de foarte buna calitate. In experienta noastra, bracketul Clarity de la firma 3MUnitek s-a dovedit  bracketul de ceramica de cea mai buna calitate. Il utilizam cu drag atunci cand pacientul solicita un tratament ortodontic invizibil.

Totusi nu trebuie ignorate nici aparatele de ceramica de la firma Ormco denumite sugestiv “ICE” sau bracketul “Mystique” de la firma GAC.

Toate reprezinta solutii foarte bune pentru pacientul ce isi doreste aparat dentar cu bracket de ceramica. O buna parte din criteriile ce diferenteaza aceste aparate de ceramica sunt observate doar de catre medicul ortodont si sunt legate de : usurinta cu care bracket-ul este lipit pe suprafata dintelui; prezenta unor linii ghid ce ajuta medicul in pozitionarea corecta pe suprafata dintelui a fiecarui bracket in parte; fragilitatea ceramicii din care este construit; usurinta cu care se dezlipeste de pe dinte atunci cand dorim sa  demontam aparatul.

Ligaturile elastice ce mentin arcul ortodontic in bracket sunt de obicei transparente sau albe, astfel incat aparatul ortodontic sa se confunde cu suprafata dintilor.

Cu cativa ani in urma, actorul american, Tom Cruise, a fost tratat cu ajutorul aparatului ortodontic de ceramica.

Avantaje:

– aparat ortodontic estetic, aproape invizibil;

– pret  mai redus in comparatie cu aparatele ortodontice  invizibile (Invisalign, Incognito);

– la inlocuirea  primelor arcuri exista posibilitatea utilizarii unui arc de culoarea dintilor.

Dezavantaje:

– in cazul pacientilor fumatori, ligaturile transparente se coloreaza inestetic;

– dezlipirea unui bracket  de doua ori necesita inlocuirea acestuia, ceea ce presupune un cost suplimentar pentru bracket-ul respectiv;

– pretul de cost e mai ridicat decat al aparatului clasic.

Costul unui aparat ortodontic ceramic la Smileclinic Dr.Crisan  este cuprins intre 1350€ si 1500€. Suma include: aparatul in sine, colarea aparatului(montajul), arcurile initiale,trusa de igienizare. Costurile de tratament pe parcursul terapiei sunt de aprox 200€

Aparat ortodontic fix lingual

Aparatul ortodontic lingual se monteaza pe interiorul dintilor, fiind astfel un aparat invizibil sau…aproape invizibil. Bracketul este deobicei din metal, varianta de ceramica fiind intutila in conditiile in care aparatul este ascus. Sunt  cateva tipuri de bracketi linguali care s-au impus in tratamentele ortodontice: Bracketul STB de la firma ORMCO si aparatul ortodontic INCOGNITO.

Cel mai cunoscut aparat ortodontic lingual este  INCOGNITO, aparatul fiind alcatuit din bracketi din aliaj de  Aur, acestia fiind individualizati pe suprafata dentara a fiecarui pacient.

Sunt numeroase avantajele aparatului ortodontic lingual….sunt totusi si cateva dezavantaje.

Avantaje :

– aparat ortodontic invizibil, aceasta fiind marea calitate a tehnicii linguale;

– bracketul e individualizat, prin urmare riscul de a se desprinde de pe suprafata dintelui este mai redus decat in varianta bracket-ului clasic;

– riscul leziunilor bucale este redus;

– nu este modificata forma  sau conturul buzelor intrucat acesti bracketi nu sunt situati pe suprafata vestibulara a dintilor.

Dezavantaje :

– avand in vedere materialul din care e confectionat (aliaj de Au pentru sistemul Incognito), precum si logistica deosebit de complicata, pretul este unul ridicat;

– chiar daca este invizibil, numersosi pacienti “se dau de gol” asupra faptului ca sunt in tratament ortodontic cu aparat dentar lingual  prin simplu fapt ca , fiind situat pe interior, invadeaza spatiul pentru limba si afecteaza vorbirea;

– pierderea unui bracket inseamna multa logistica pentru confectionarea lui si din pacate….costuri suplimentare destul de ridicate;

– poate provoca leziuni linguale;

– in cazul tratamentului INCOGNITO doar anumiti ortodonti pot oferi un astfel de tratament, pentru acest lucru fiind nevoie de o certificare speciala;

– tratamentul cu aparat lingual poate dura mai  mult decat cu aparatul ortodontic montat pe suprafata exterioara a dintilor.

Costul unui tratament cu aparat ortodontic lingual variaza intre 3000€  si 3800€ pentru ambele arcade.

Suma include: aparatul in sine, colarea aparatului (montajul), arcurile initiale , trusa de igienizare.

Aparat ortodontic fix metalic

Aparatul dentar fix metalic este solutia aleasa de o buna parte din pacientii ce au nevoie de corectie ortodontica. Marele avantaj al acestui aparat  este pretul. De aceasta data sintagma “ieftin si bun” chiar functioneaza. Desigur nu sunt eliminate avantajele celorlalte tipuri de aparate dentare, insa….avantajele in plus inseamna costuri in plus pentru pacient.

Bracketul metalic poate fi de culoare argintie sau  aurie. Varianta aurie imita bijuteriile dentare si sunt solutia preferata de unii pacienti. Primul aparat ortodontic inventat a fost metalic. Initial bracketii se prezentau sub forma unor benzi metalice ce inveleau dintele. Pe linga faptul ca erau foarte inestetici, manopera de lipire a acestora pe suprafata dintelui necesita foarte mult timp. Astazi un aparat ortodontic se monteaza in maxim 60 de minute. Aparatul dentar metalic este, alaturi de aparatul dentar Damon,  recomandat pentru tineri cu varsta cuprinsa intre 7 si 17 ani. Desigur functioneaza foarte bine si peste aceasta varsta, insa dupa 17-18 ani pacientul cauta solutii ceramice sau invizibile.

Avantaje:

– este un bracket cu care se lucreaza foarte usor;

– este potrivit pentru marea majoritate a anomaliilor dentare sau dento-maxilare;

– in conditiile in care, pe parcursul tratamentului,  se desprinde accidental un bracket de pe suprafata dintelui, acesta poate fi relipit foarte usor. Suprafata pe care a fost  “lipiciul” este curatata, nefiind nevoie sa inlocuim bracketul asa cum se  intampla de obicei cu un bracket de ceramica;

-este rezistent;

are pretul cel mai scazut  in raport cu celelalte tipuri de aparate ortodontice;

-are dimensiuni mai reduse decat bracket-ul de ceramica.

Dezavantaje:

– este un bracket vizibil (nu este situat pe interior si nu este transparent ca cel de ceramica).

Costul unui tratament cu aparat ortodontic fix metalic variaza intre 800€  si 1200€ pentru ambele arcade.

Suma include: aparatul dentar (arcada superioara si inferioara), colarea aparatului(montajul), arcurile initiale, trusa de igienizare.