Aparatul dentar Damon

Aparatul dentar Damon reprezinta probabil, la ora actuala, cel mai bun sistem de bracket autoligaturat.Bracketu-ul aparatului ortodontic a fost inventat de Dr.Dwight Damon si conform unor studii clinice reprezinta cel mai biologic mod de a corecta pozitia dintilor.

Spre deosebire de bracket-ul conventional unde arcul ortodontic este fixat  in bracket de catre ligatura elastica sau ligatura de sarma, la aparatul Damon acest lucru nu se intampla.Bracket-ul este alcatuit din doua componente: una fixa si una mobila. Segmentul mobil culiseasa in bracket si inchide spatiul destinat arcului ortodontic realizand astfel un”tunel”.Din aceasta particularitate a bracket-ului Damon decurg avantajele clinice pe care le prezinta :

1)intrucat arcul se misca liber in bracket, canitatea de forte este mai redusa astfel incat perioada de disconfort dupa montarea unui astfel  de aparat este mai redusa.

2)in urma cu 20 de ani se credea ca viteza de reactie a tesuturilor este direct proportionala cu cantitatea de forta aplicata. Cu alte cuvinte , se credea ca cu cat aplici forte mai mari in ortodontie , cu atat tratamentul se finalizeaza mai rapid. Astazi insa lucrurile sunt dovedite clinic : fortele mari inhiba reactia celulara de la nivelul tesuturilor de sustinere a dintilor, presiunea generata, ducand la o scadere a vascularizatiei in zona respectiva. De aceea astazi, fortele pe care le aplica ortodontii , indiferent de aparatul ortodontic  trebuie sa fie cat mai reduse.

Aparatul Damon exceleaza la acest capitol. Forte cat mai “light” raspuns  biologic cat mai bun.

3)Daca avem un raspun biologic bun inseamna ca avem si o reducere a perioadei de tratament, tratamentele cu aparat ortodontic bracket fiind, conform unor studii, cu 4o% mai rapide.

4)Numarul de vizite la ortodont dupa montarea aparatului Damon este mai redus decat in tehnica ortodontica cu aparat clasic.

Cat costa un aparat dentar fix Damon?

Avand in vedere avantajele biologice pe care le ofera aparatul dentar Damon,costul tratamentului cu o astfel de tehnica   este mai ridicat decat tratamentul ortodontic utilizant apratul dentar  metalic conventional. La Smileclinic Dr.Crisan tratamentul cu bracket Damon  variaza intre 1500€ si 1650€. Suma include :aparatul in sine, colarea aparatului(montajul),arcurile initiale ,trusa de igienizare.Pina la finalul tratamentului se mai pot adauga costuri de aprox. 200€

Mai multe detalii legate de tehnologia Damon poti afla la adresa http://www.damonbraces.com/