Aparatul dentar din ceramica

Aparatul ortodontic de ceramica este solutia la care recurgem cel mai des atunci cand pacientul are nevoie de un aparat ortodontic,  insa doreste ca acesta sa fie  “mai discret” decat aparatul metalic clasic sau aparatul dentar Damon. Desigur, exista alternativa aparatului  ortodontic invizibil insa  costurile sunt mai ridicate decat la solutia de ceramica.

Exista cateva marci ce produc bracketi de ceramica de foarte buna calitate. In experienta noastra, bracketul Clarity de la firma 3MUnitek s-a dovedit  bracketul de ceramica de cea mai buna calitate.Il utilizam cu drag atunci cand pacientul solicita un tratament ortodontic invizibil.

Totusi nu trebuie ignorate nici aparatele de ceramica de la firma Ormco denumite sugestiv “ICE” sau bracketul “Mystique” de la firma GAC.

Toate reprezinta solutii foarte bune pentru pacientul ce isi doreste aparat dentar cu bracket de ceramica. O buna parte din criteriile ce diferenteaza aceste aparate de ceramica sunt observate doar de catre medicul ortodont si sunt legate de : usurinta cu care bracket-ul este lipit pe suprafata dintelui; prezenta unor linii ghid ce ajuta medicul in pozitionarea corecta pe suprafata dintelui a fiecarui bracket in parte; fragilitatea ceramicii din care este construit; usurinta cu care se dezlipeste de pe dinte atunci cand dorim sa  demontam aparatul.

Ligaturile elastice ce mentin arcul ortodontic in bracket sunt de obicei transparente sau albe, astfel incat aparatul ortodontic sa se confunde cu suprafata dintilor.

Cu cativa ani in urma, actorul american, Tom Cruise, a fost tratat cu ajutorul aparatului ortodontic de ceramica.

Avantaje:

– aparat ortodontic estetic, aproape invizibil;

– pret  mai redus in comparatie cu aparatele ortodontice  invizibile (Invisalign, Incognito);

– la inlocuirea  primelor arcuri exista posibilitatea utilizarii unui arc de culoarea dintilor.

Dezavantaje:

– in cazul pacientilor fumatori, ligaturile transparente se coloreaza inestetic;

– dezlipirea unui bracket  de doua ori necesita inlocuirea acestuia, ceea ce presupune un cost suplimentar pentru bracket-ul respectiv;

– pretul de cost e mai ridicat decat al aparatului clasic.

Costul unui aparat ortodontic ceramic la Smileclinic Dr.Crisan  este cuprins intre 1350€ si 1500€. Suma include: aparatul in sine, colarea aparatului(montajul), arcurile initiale,trusa de igienizare.Costurile de tratament pe parcursul terapiei sunt de aprox 200€