Tratamentul ortodontic al caninului inclus

Statistic, dupa molarul de minte, caninii sunt dintii cu frecventa cea mai mare de a ramane inclusi. Frecventa caninului inclus este, conform unor studii realizate pe aproape 40000 de pacienti in Europa, de aproximativ 1,5%-2.0%. Perioada de tratament ortodontic  in cazul unui pacient cu canin inclus variaza in functie de cativa factori:

* pozitia in care a ramas inclus  in raport cu locul lui pe arcada;

*varsta pacientului;

*prezenta sau absenta spatiului pe arcada destinat caninului;

*pozitia radacinii caninului.

Vizitele regulate la stomatolog pot preveni  “blocarea eruptiei ” prin extractia dintelui temporar care il impiedica in traiectoria sa  spre arcada. Coroana caninului superior blocat in eruptie poate sa fie prezenta fie inspre  vestibular (spre obraz ) fie palatinal. Abordarea chirurgicala   a caninului care a ramas blocat in palat este mai dificila, gradul de dificultate depinzand  foarte mult de distanta fata de locul unde  ar fi trebuit sa erupa in mod natural. Chiar si caninul de pe arcada inferioara (mandibula) poate sa ramana inclus insa aceste cazuri sunt mult mai rare. In clinica nostra am tratat un singur caz cu canin mandibular inclus. A fost nevoie de o interventie chirurgicala destul de complexa. In viitor, voi include cazul in prezentarile  de pe blog.

Ce inseamna de fapt caninul inclus si cand putem spune ca avem un canin inclus ?

Putem vorbi despre un canin inclus daca la 2-3 ani fata de varsta la care ar fi trebuit sa erupa in mod natural pe arcada (11-12 ani), acesta nu este prezent la apel. Prin urmare, daca la 13-14 ani caninii superiori nu sunt prezenti, e nevoie sa mergem la un stomatolog pentru un control. Medicul dentist  este in masura sa decida daca e nevoie  de consultul unui ortodont in vederea montarii unui aparat dentar. Probabil, in urma cu 15-20 de ani caninul inclus nu avea nicio sansa de a a fi salvat, extractia chirurgicala a acestuia fiind singura solutie propusa. Indicatia de extractie se facea mai ales atunci cand caninul afecta in mod negativ radacina incisivului lateral sau chiar a incisivului central. Astazi exista ortodontia! Astazi caninul inclus are o sansa reala!

Succesiunea de tratament pentru un canin inclus este urmatoarea:

1) Pacientul sau medicul stomatolog sesizeaza absenta caninului pe arcada  si eventual prezenta unei umflaturi a gingiei fie in palat, fie pe suprafata vestibulara (dinspre obraz).

2) La un consult ortodontic  se realizeaza de catre medic  evaluarea clinica si  radiografica. Desigur, radiografia panoramica este foarte valoroasa, insa in acest caz se recomanda o radiografie ocluzala. In anumite situatii, ortodontul poate face o recomandare catre o tomografie computerizata. Informatiile oferite de computerul tomograf sunt deosebit de precise. Din pacate, datorita costului ridicat si a faptului ca  in Timisoara exista un singur laborator ce realizeaza astfel de investigatii, evaluarea cazului se face de cele mai multe ori doar pe cele doua radiografii clasice.

3) Se monteaza aparatul ortodontic.

4) Cateva zile mai tarziu, se  realizaeaza interventia chirurgicala, in care este evidentiata suprafata caninului. Ortodontul  si chirurgul lucreaza  in echipa in aceasta faza. Chirurgul descopera caninul, iar ortodontul ataseaza dispozitivul de ancorare, initiind tractiunea de corectare ortodontica.

5) Se continua tratamentul ortodontic de redresare a caninului prin mijloace specifice fiecarui ortodont in parte.

Durata perioadei de tratament ortodontic in cazul redresarii caninului inclus  este mai mare decat al unui tratament simplu de aliniere. Se poate ajunge, in functie de varsta pacientului, la o durata de pana la 3 ani de tratament.

Caz clinic :

Pacienta  in varsta de 16 ani . Incluzie canin 1.3. Tratament utilizand aparat ortodontic metalic. Durata tratamentului cu aparat dentar: 14 luni.

Fotografie initiala realizata in timpul diagnosticului ortodontic

Interventie chirurgicala si aplicare buton tractiune

Creearea spatiului necesar

Caninul dupa 6 luni de tratament ortodontic

Rezultatul final dupa demontarea aparatului dentar

Dr. Alexandru Crisan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *