Diagnosticul in ortodontie

Orice tratament medical de succes are la baza un diagnostic corect.Nu inseamna ca nu poate exista un tratament fara diagnostic dar de preferat…nu in medicina:)

In ortodontie, diagnosticul ortodontic ofera medicului datele necesare pentru a putea stabili  modul in care trebuie condus tratamentul  cu aparat dentar.Diagnosticul ortodontic consta in urmatoarele etape :

– fotografii  intra si extraorale*

-modele de studiu/modele documentare

-analiza teleradiografiei de profil precum si  cea a radiografiei panoramice

In functie de tipul anomaliei cu care pacientul se prezinta la medic , acesta din urma mai poate solicita  investigatii suplimentare  :

*radiografie ocluzala

*tomografie computerizata (Cone Beam Computer Tomograph)-in cazul incluziilor de canini

*investigatii ale articulatiei temporo-mandibulare – in cazul cracmentelor sau a tulburarilor de ocluzie generate de afectiuni ale articulatiei.

Sedinta de diagnostic ortodontic decurge astfel :

Pacientului i se fac mai intai un set de fotografii extraorale, fotografie frontala si  din profil.Rolul acestor fotografii este acela de a evalua aspectele legate de anomalie ce au produs modificari la profil.Prin tratamentele ortodontice utilizand aparatele dentare fixe Damon Q, profilul pacientului nu sufera ca urmare a extractiilor dentare.Marea majoritate a tratamentelor realizate in clinica noastra sunt non-extractionale.

Sunt apoi realizate fotografiile intraorale, acestea avand pe linga valoarea de diagnostic si pe cea legata de documentarea cazului.

Sunt amprentate arcadele dentare si sunt realizate modelele de studiu si documentare.Acest instumentde diagnostic il utilizam pe toata durata de tratament evolutia fiind in permanenta raportata la acesta.

Pacientul pune la dispozitia ortodontului doua  radiografii : radiografia panoramica si teleradiografia de profil.

 

Software utilizat la Smileclinic pentru analiza teleradiografiei in ortodontie

Acestea sunt scanate utilizand un scanner cu adaptor de transparenta si analizate fie in Israel utilizand un serviciu online specific fie utilizand software-ul disponibil in clinica noastra OnyxCeph.Acest software analizeaza raportul intre arcada superioara si arcada inferioara fata de anumite puncte fixe de la nivelul craniului. Se stabileste astfel : tipul anomaliei (dentare sau scheletice), severitatea cazului,precum si  modul ideal de tratament.

Sedinta de diagnostic ortodontic  dureaza aproximativ 30 de minute.

La aproximativ trei zile dupa ce diagnosticul ortodontic a fost realizat, dupa o discutie cu pacientul pe marginea rezultatelor analizei cefalometrice si a modelelor de studiu, se poate initia terapia ortodontica.

* Intrucat este respectata intimitatea pacientului fotografiile extraorale nu sunt publicate pe website-ul www.drcrisan.ro decat cu acordul scris al pacientului.

Clinica de ortodontie Timisoara – Dr Crisan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *