Aparatul dentar si… zborul Low Cost

Sa presupunem ca ai nevoie de aparat dentar  iar medicul ortodont ce ti-a fost recomandat este la zeci, sute, sau …chiar mii de kilometri distanta.Cum procedam.. !?Este posibil sa te tratezi in  aceste conditii !? Care sunt dezavantajele? Ce complicatii pot aparea ? Toate acestea sunt intrebari ce cauta un raspuns atunci cand te gandesti sa incepi un tratament ortodontic,raspuns ce il gasesti cu greu …chiar si pe net.:)

Desigur ca solutia ideala pentru orice tratament medical este aceea ca relatia medic-pacient sa fie cat mai stransa pe toata durata tratamentului.Din pacate, nu intotdeauna acest lucru este posibil din cauza distantei. Ortodontul spre exemplu e la sute de kilometri distanta….Sa vedem care sunt dezavantajele( daca ele exista)in cazul unui tratament  cu aparat dentar….. “la distanta.”

Asadar …..

Problema 1: Cel mai frecvent incident ce apare in tratamentul ortodontic este desprinderea unui element al aparatului… al unui bracket.

Solutia : In termen de maxim 15 zile trebuie sa te adresezi ortodontului sa ataseze din nou bracket-ul pe dinte.In principiu te poti adresa si unui stomatolog.Acesta cunoaste tehnica de lipire a bracket-ului insa,din pacate, putini stomatologi sunt cei care doresc sa incerce acest lucru.

Sfat : Pentru a evita desprinderea frecventa a bracketilor  incearca cel putin in primele  20 de zile de la montarea aparatului dentar sa consumi alimente de consistenta redusa.Trebuie evitate alimente ca:alune americane, chips-uri,  etc.In general…daca esti la distanta de ortodont aceasta trebuie sa fie grija principala : Sa nu se desprinda un bracket al aparatului dentar  !

Problema 2:

Leziuni ale mucoselor cauzate de bracketi sau de arcul aparatului dentar.Acestea apar pe interiorul obrazului, in special la nivelul molarilor, doar in primele zile de tratament

Solutia : Trebuie utilizata ceara ortodontica primita de la medicul ortodont in ziua aplicarii aparatului.In acest caz, nu prea conteaza  la ce distanta te afli de cabinetul ortodontului intrucat solutia e aceeasi : CEARA.

Sfat : Asigura-te ca nu te deranjeaza aparatul in ziua in care a fost montat, cat inca mai esti in cabinetul ortodontului.E mult mai simplu decat “sa te trezesti” a doua zi ca aparatul deranjeaza.

Acestea  doua incidente sunt cele mai frecvente in cazul tratamentului ortodontic.Prin urmare….nimic special…!

Concluzie:

Poti sa iti alegi un ortodont de la distanta daca ai in vedere aceste doua posibile inconveniente.

In acest moment (august 2010) avem in tratament cazuri de ortodontie atat din tara :Faget, Lugoj, Caransebes, Resita, Hundedoara, Arad, Sighisoara, Tg.Jiu, Oradea, Sebes, Bacau si Bucuresti cat si din afara tarii, din orase ca Milano, Valencia, Madrid, Copenhaga, Nurnberg, Augsburg, Paris si Londra.Desigur ca in cazul acestora din urma ,vorbim de pacienti romani ce locuiesc in afara tarii si care aleg sa faca tratamentul ortodontic …”acasa”! Singurul efort in astfel de cazuri este sa reusim sa sincronizam fazele de tratament cu…. zborurile Low Cost.

Cu putin efort….reusim!

Pentru a nu lasa  articolul fara un caz clinic am sa prezint un tratament ortodontic al unei  paciente aflata  la distanta,ce a fost tratata de noi la Smileclinic.

Durata tratament  : 13 luni

Tipul aparatului : Aparat ceramic Masel Orthodontics slot 0,22,Tehnica Straight Wire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *