Sistemul Damon si modelarea faciala

Aparatul ortodontic fix Damon inseamna un sistem mecanic unic, pasiv,ce permite ca forte reduse sa actioneze complementar cu muschii fetei, ai limbii, cu oasele si tesuturile. Fortele reduse minimizeaza disconfortul pacientului si cresc semnificativ numarul cazurilor care pot fi aduse la o simetrie faciala fara expansiune palatala rapida sau extractii dentare in scop ortodontic.
Aparatul dentar Damon este o  cale mai fiziologica de a misca dintii pentru a le imbunatati pozitia si pentru rezultate faciale estetice.
Sistemul Damon inseamna mai mult decat bracketuri autoligaturante exceptionale. Este combinatia dovedita intre bracketuri autoligaturante pasive, arcuri high-tech si protocoale de tratament minim invaziv,toate acestea coroborandu-se   intr-un sistem cu forte si frictiune reduse ce permite libertatea miscarilor conducand la rezultate mai rapide.
Studiile precizeaza ca fortele ortodontice optime trebuie sa fie suficient de puternice pentru a stimula miscarea dintilor, fara a scurtcircuita insa aportul vascular catre ligamentul periodontal1. Sistemul Damon se achita cu succes de aceasta misiune, in plus permite optimizarea acestor forte reduse in orice faza a tratamentului comparativ cu abordarile ortodontice traditionale.
Fara ligaturi elastice:
Sistemul Damon elimina utilizarea ligaturilor elastice, stiut fiind ca acestea creaza frictiune si implica utilizarea de forte mai puternice. Studiile arata ca ligaturile elastice isi pierd jumatate din elasticitate la doar cateva zile de la atasarea pe bracketul aparatului dentar, compromitand astfel controlul miscarii dintilor. De asemenea ele sunt extrem de retentive, cresc numarul microorganismelor, ducand la o incidenta crescuta a decalcificarilor din timpul tratamentului. Pina si ligaturile elastice cu eliberare de fluor pierd in decurs de doua saptamini aproape 90% din capacitatea lor de protectie.
Avantaje remarcabile dovedite clinic ale aparatului dentar Damon:
· calitate a rezultatelor finale cu 20% mai buna in cazul pacientilor tratati cu Damon comparativ cu cei tratati cu alte sisteme;
· timp de tratament cu pana la 7 luni mai scurt;
· scaderea semnificativa a numarului de programari cu pana la 50%;
· obtinerea expansiunii palatale fara/cu foarte putine dispozitive auxiliare, fara chirugie, dovedita prin tomografie computerizata;
· cu pana la 60% mai putin discomfort decat la pacientii tratati cu bracketuri conventionale;

Mai multe detalii pe website-ul  Aparat-dentar-damon.ro

1Profitt, W.R. and Field, H.W.: The Biological Basis of Orthodontic Therapy, Contemporary Orthodontics, pp. 266-288, 1993.
2Harradine NWT. Clinical Orthodontics and Research 2001; 4:220-227.
3Tagawa D. From good to great: The Damon System vs. conventional appliances: a comparative study. Clinical Impressions 2006; 15-1.
4Forsberg, C.M. and Brattstrom, V.: Ligature Wires and Elastomeric Rings: Two Methods of Ligation and their Association with
Microbial Colonization, European Journal of Orthodontics, pp. 416-420, Oct. 1991
5Wiltshire, William: Determination of Fluoride from Fluoride-Releasing Elastomeric Ligature Ties, American Journal of Orthodontics,
Vol. 120, No. 4, 1996

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *