Igiena dentara e un subiect “greu” in general… Toti stim sa ne periem dintii! Cel putin asa credem… Unii mai bine, unii mai rau…unii mai des, unii mai rar si cativa …..deloc. Nu condamn pacientul! In afara reclamelor de la televizor unde se mai pomeneste de igiena dentara, prin prisma promovarii anumitor produse de igiena dentara, pacientul e vaduvit de informatie. Nu stim sa ne periem dintii! In multe cazuri, ajungem la stomatolog atunci cand….”arde”…sau doare, dupa caz : ). Drogati parca de reclamele TV nu uitam sa intrebam medicul stomatolog :” Ce pasta imi recomandati!?”. Cat depsre tehnica de periaj….se presupune ca o cunostem deja. Din pacate nu e asa…. Probabil 9 din 10 pacienti ce se prezinta la Smileclinic® pentru diferite tratamente dentare nu se periaza corect pe dinti. Acestia sunt absolut surprinsi sa afle ca ani si ani de zile nu au periat dintii corect.
Unul din principalele motive de ingrijorare legate de evolutia unui tratament cu aparat dentar se refera la calitatea igienei dentare a viitorului pacient. Un pacient cu igiena deficitara ce doreste un aparat ortodontic va dezvolta aproape sigur gingivita la cateva saptamani de la instalarea aparatului dentar.
Ce trebuie sa facem ca si pacienti pentru a preveni problemele gingivale pe durata tratamentului cu aparat dentar ?
1) Inaintea aplicarii aparatului dentar fix e bine sa efectuam o manopera de profilaxie la medicul stomatolog sau in cabinetul ortodontului. Aceasta trebuie sa includa: detartraj ultrasonic, airflow, fluorizare, periaj profesional, educatie sanitara.
2) Stomatologul sa efectueze un sondaj parodontal pentru a evalua prezenta unei boli parodontale ce se poate manifesta pe perioada tratamentului ortodontic.
3) Sa efectuam periajul dentar CORECT, dupa fiecare masa.
4) Sa reducem numarul de gustari intre mese, lasand doar mesele principale.
5) Sa evitam consumul de dulciuri.
6) Sa utilizam apele de gura cu clorhexidina(Corsodyl).
7) Sa ne adresam ortodontului pentru schimbarea frecventa a ligaturilor elastice, intrucat acestea se impregneaza microbian.
8)Sa efectuam periodic sedinte de profilaxie (curatare dentara, periaj profesional). Pacientului cu aparat ortodontic i se recomanda aceste sedinte o data la 3 luni.
9) Sa reducem numarul de tigarete (in cazul fumatorilor) sau chiar sa renuntam la fumat.
10) Sa utilizam periodic dusul dentar.
11) Sa ne adresam stomatologului daca apar sangerarile gingivale sau un miros neplacut din cavitatea orala.
Cum se manifesta gingivita atunci cand avem aparat dentar?
– apar sangerarile gingivale;
– gingia isi schimba culoarea, devenind rosie – violaceu;
– dispar spatiile dintre dinti, acestea fiind ocupate de gingie;
– este prezent un miros neplacut din cavitatea orala;
– dintii par mici in dimensiune, intrucat sunt acoperiti de gingia inflamata.