Abordarea interdisciplinara a sindromului de clasa a II-a Angle la un pacient cu boala parodontala

Pentru cei care sunt interesati de activitatea nostra in clinica,public astazi pe blog-ul de ortodontie un caz  dificil,tratamentul acestuia  fiind  abordat intr-o maniera interdisciplinara.

Probabil ca titlul acestui articol este unul destul de greu de inteles pentru cei ce nu sunt de specialitate insa oricat m-am straduit sa ii gasesc un titlu mai dragut…..nu am reusit.Asadar, vorbim de un pacient cu un sindrom de clasa a II-a Angle  pronuntat,cu boala parodontala, cu malpozitii dentare  atat la arcada superioara cat si la arcada inferioara.
Doar aplicarea unui aparat ortodontic in acesta situatie nu rezolva in totalitate malocluzia. Mai mult decat atat, ignorarea de catre noi a conditiei parodontale existente  ar fi putut duce la agravarea bolii parodontale si eventual pierderea dintilor.

Cazul trebuia abordat  interdisciplinar.Alaturi, in acest demers, i-am avut pe colegii si prietenii mei,  Dr.Talpos Serban – chirurg maxilo-facial ( parte din echipa Smileclinic) si Dr. Dinca Alin – medic stomatolog,cel care a urmarit si coordonat evolutia parodontala a pacientului.

Inainte si dupa tratament-Imagine frontala

Inainte si dupa tratament -Imagine partea dreapta

Inainte si dupa tratament- Imagine partea stanga

Inainte si dupa tratament – Imagine arcada superioara

Inainte si dupa tratament – Imagine arcada inferioara

Pe scurt :

Pacientul a fost recomandat spre clinica noastra de ortodontie,acesta  fiind in tratament parodontal.Afectiunea fiind oprita in evolutie, s-a trecut la  realizarea diagnosticului ortodontic.La analiza computerizata  a teleradiografiei de profil s-a constatat existenta un retrognatism mandibular sever. In astfel de situatii, pacientul este informat asupra necesitatii interventiei chirurgicale pentru corectarea  raportului intermaxilar

Din punctul meu de vedere, prezentarea pacientului a  tuturor solutiilor de tratament, a avantajelor si a dezavantajelor acestora reprezinta obligatia medicului inainte de a proceda la tratament.

Pacientul a inteles situatia clinica si a acceptat solutia propusa de noi.

Solutia aleasa  a fost : Tratament ortodontic cu aparat  fix metalic combinat cu interventie de chirurgie ortognata

Pregatirea pentru interventia chirurgicala

Durata tratamentului a fost de 20 de luni. In toata acesta perioada statusul parodontal al pacientului a fost monitorizat lunar de catre parodontolog,realizandu-se periodic sedinte de profilaxie.La fiecare trei luni de tratament parodontologul ( in acest caz Dr. Dinca Alin ) a realizat  sondaje parodontale pentru a urmari eventuala reactivare a afectiunii gingivale.

Interventia chirurgicala  realizata de Dr.Talpos Serban a  constat in osteotomia bilaterala a ramului ascendent al mandibulei si avansarea acesteia pentru realizarea unei ocluzii corecte.

Aparatul ortodontic aplicat a fost unul metalic slot 22.

Pe toata durata tratamentului  comunicarea in echipa : parodontolog, chirurg, ortodont a reprezentat cheia succesului.

Felicitari pacientului pentru curaj, rabdare,determinare dar si multumiri pentru increderea acordata echipei  noastre de medici.

 Dr.Alexandru Crisan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *