Cat de tare doare aparatul dentar?

Marele avantaj al aparatului ortodontic este ca… NU DOARE! Putem discuta in detaliu despre mai multe faze ale unui tratament cu aparat dentar pentru a intelege, de fapt, ce se intampla in fiecare etapa.

Fazele sunt :

*montarea aparatului ortodontic;

*tratamentul propriu-zis;

*demontarea aparatului dentar.

In detaliu pentru fiecare faza se poate descrie gradul de disconfort sau de “durere” astfel :

Montarea aparatului dentar

Montarea aparatului se face in aproximativ 60 de minute pentru ambele arcade dentare (superioara si inferioara). Montajul in sine este o manopera absolut nedureroasa. Este… sa spunem… ca si la cosmetica. Pe fiecare dinte este lipit un bracket si apoi este montat arcul ortodontic.

La iesirea din cabinet, dupa aceasta faza, pacientul nu simte durere. Putem vorbi doar de o tensiune la nivelul dintilor care nu are insa caracterul unei dureri.

Primele 3 zile cu aparatul dentar sunt descrise tot la faza de montare al aparatului ortodontic intrucat totul este inca foarte nou pentru pacient. La un interval de 12-24 de ore de la montaj, o parte din pacienti acuza dureri dentare mai ales atunci cand realizeaza incizia alimentelor sau cand mesteca alimente mai dure. Exista o explicatie: datorita tensiunilor generate de aparatul dentar, ligamentele parodontale ( ligamentele cu care dintele este prins de os) incep sa se intinda. Foarte curand insa, acestea sufera un proces de relaxare, nu mai sunt tensionate si astfel disconfortul dispare. In perioada aceasta, pacientul este incurajat sa stranga intre dinti o bucata de cauciuc pentru a provoca elongarea mai rapida a ligamentelor. Dupa 24 de ore acest disconfort dispare.

Tratamentul propriu-zis

Recomandam pacientilor nostrii sa ne faca o vizita in clinica la 7 zile dupa montarea unui aparat ortodontic. Avem ocazia sa observam :

*daca pacientul s-a obisnuit cu aparatul;

*daca exista leziuni ale mucoaselor;

*daca pacientul reuseste sa igienizeze corespunzator dintii.

In plus, vizita are si o valoare psihologica deosebita pentru pacient. El ne informeaza in legatura cu problemele aparute in acest interval de timp, iar medicul raspunde intrebarilor care au luat nastere ca urmare a acestei noi experiente.

Sunt pacienti, spre exemplu, care sunt ingrijorati ca nu au resimtit acest disconfort in primele 24 de ore, pacienti carora le e teama ca la ei tratamentul “nu o sa functioneze”. Desigur acest lucru e departe de realitate. Pacientul are nevoie sa fie incurajat, iar noi ne-am convins in timp de importanta vizitei de la 7 zile, pentru succesul tratamentului si pentru… linistea pacientului.

De obicei, dupa 7 zile, pacientul este in mare masura obisnuit cu aparatul dentar. Nu mai jeneaza, aftele (daca au fost ) au disparut, dintii s-au “imprietenit” deja cu aparatul dentar.

Periodic, la fiecare schimbare de arc, senzatia de disconfort reapare pentru cateva ore. Acest lucru insa se intampla doar de 4-5 ori pe durata intregului tratament.

Prin urmare….tratamentul in sine – NU DOARE !

Demontarea aparatului dentar

Chiar daca subiectul devine… plictisitor, aceasta faza de tratament: NU DOARE !:)

Ortodontul, indiferent care e el, prinde bracketul de pe dinte cu un cleste special si apoi printr-o miscare de torsiune il desprinde de pe suprafata dentara. Brusc, ferm, fara ezitare….”Pac” …si bracket-ul e desprins. E posibil, mai ales la incisivii inferiori, ca pacientul sa aiba o usoara stare de disconfort, dar aceasta e una ce dureaza fractiuni de secunda. Suportabil !

Asadar….demontarea aparatului dentar – NU DOARE !

Plictisitor …nu-i asa!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *