Tratamentul cu aparat dentar la pacientul cu boala parodontala

 

Prezentare de caz

Autori: Raluca Crisan, Alexandru Crisan,Andreea Lingurar,Talpos Serban

Introducere

Având in vedere cresterea numarului de pacienti adulti care solicita tratament ortodontic probabilitatea de a întâlni pacienti afectati de boala parodontala este in crestere.

Adultii cu o dentitie afectata de boala parodontala adeseori prezinta malpozitii dentare care duc ulterior la dezvoltarea unor malocluzii severe.

Multi ortodonti sunt rezervati in abordare cazurilor afectate de boala parodontala. Practica demonstreaza insa, ca in urma terapiei parodontale si a compliantei pacientului,prin mentinerea unei igiene bucale adecvate, boala este tinuta sub control , pierderea osoasa este minima iar terapia ortodontica poate fi urmata fara nici un fel de risc.

Cazul clinic

Pacienta D. P. in vârsta de 29 de ani s-a prezentat in cadrul clinicii noastre acuzand simptomatologie specifica bolii parodontale:

– Mobilitate la nivelul grupului frontal inferior

– Retractii, tumefieri si sangerari gingivale in regiunea respectiva

Ca prim pas, in urma unui diagnostic parodontal amanuntit si a analizei microbiologice din santul gingival pe care le-am efectuat, a fost demonstrata absenta Actinobacilusului din sulcus. La analiza atenta a ocluziei s-au observat contacte premature traumatice la nivelul grupului frontal in miscarile de protruzie si lateralitate totul datorat dizarmoniei dento-alveolare majore.In concluzie s-a recurs la întocmirea unui diagnostic ortodontic, iar in urma analizei modelelor de studiu s-a demonstrat o lipsa de spatiu la arcada superioara de aproximativ 10mm.Arcada inferioara nu prezenta inghesuiri. Analiza cefalometrica a indicat o usoara retropozitie a mandibulei ocluzia fiind de cls II Angle atat la canin cat si la molar.

Coroborand diagnosticul parodontal cu cel ortodontic s-a recurs la urmatorul plan de tratament:

– terapia parodontala incluzând chiuretajul parodontal

– tratament ortodontic fix cu aparat dentar Damon

In cadrul tratamentului cu aparat dentar fix s-au urmat etapele clasice de aliniere si nivelare a planului de olcuzie cu ajutorul arcurilor flexibile din aliaje de Nichel -Titan iar apoi închiderea spatiilor consecutive extractiei premolarilor superiori si obtinerea unei ocluzii de clasa I Angle cu ajutorul arcurilor rectangulare de otel si a mini implantelor ortodontice in pozitie posterioara ca puncte fixe de tractiune, urmarindu-se distalizarea grupului frontal si nu mezializarea molarilor.

Concluzii

Analizând vârsta pacientei precum si gradul de distalizare a mandibulei; repozitionarea condililor in cavitatea glenoida pentru obtinerea unei pozitii mezializate a maxilarului inferiori si o ocluzie stabila de clasa I Angle prin utilizarea elasticelor intermaxilare era o utopie. Obtinerea unei ocluzii de tip dual-bite in acest caz fiind iminenta.

Din aceasta cauza precum si lipsa foarte mare de spatiu la maxilarul superior s-a decis extractia lui 1.4 respectiv 2.4 obtinandu-se astfel in urma unui an si opt luni de tratament o armonie dento-alveloara si o ocluzie stabila precum si mobilitatea aproape nula la nivelul grupului frontal cu un nivel de atasre al gingiei fixe imbunatatita fata de situatia initiala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *